sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Virkatut tossut, ohje

Tossun kokoa voi muuttaa lisäämällä tai vähentämällä aloituksen ketjusilmukoita. Tietysti koukun koko ja langan paksuus vaikuttaa myös. Ihan pieniin tossuihin, näihin esimerkki tossuihin tein kyljet puolipylväillä, mutta muut tossut olen virkannut kiinteillä silmukoilla. Jos kyljet virkataan puolipylväillä ei erillisiä nauhan läpiä tarvitse virkata, mutta jos virkkaat kiinteillä silmukoilla, nauhoille pitää tehdä pienet reijät.

Itse käytän kaksin kertaista lankaa, jotain koukulla 3 virkattavaa ja siihen rinnalle joku ohuempi lanka ja sitten virkkaan koukulla 3. Pää-asia, että lanka on paksua ja koukku suht pieni niin tossusta tulee jämäkkä.

ktj-ketjusilmukka
ks-kiinteäsilmukka
1/2p- puolipylväs
p-pylväs
kav-kavennus
jos olen kirjoittanut 2kpl niin silloin 2kpl silmukoita virkataan samaan

Pohja
pohja virkataan ketjusilmukoiden ympäri, eli työtä ei käännetä.

1.kierros

14ktj

2kpl ks toiseen ktj:kaan (koukusta lukien) - 8ks - 2 1/2p - 1p - 8kpl p viimeiseen ketjusilmukkaan (työkääntyy ketjusilmukoiden toiselle puolelle) - 1p - 2 1/2p - 8ks - 2kpl ks (samaan) (viimeiseen jossa on siis jo 2ks).


2.kierros

2kpl 1/2p ensimmäiseen - 2kpl 1/2p seuraavaan - 12 1/2p -  2kpl 1/2p seuraaviin 6:teen silmukkaan (tossun kärki) - 12 1/2p - 2kpl 1/2p kahteen seuraavaan.

3.kierros
2ks - 2kpl 1/2p seuraavaan - 2 1/2p - 13ks - 2kpl kahteen seuraavaan - 4ks - 2kpl kahteen seuraavaan - 13ks - 2 1/2p


4.kierros
piilosilmukoilla tossun ympäri, niin että piilosilmukat näkyvät tossun pohjassa, pohjan puolella (se puoli joka tulisi lattiaa vasten)

kyljet
kyljet alkavat ylös päin, virkkaa ks tai 1/2p tai p, esimerkki tossussa on 1/2p kierros ja sen päällä p kierros, mutta yleensä teen 4kerrosta kiinteillä silmukoilla. Tee silmukat kiinni reunimmaisen kierroksen silmukoiden takalenkkeihin.


virkkaa tässä vaiheessa piilosilmukoilla mustat raidat, tässä vaiheessa ne on vielä helppo tehdä.


> aloita läpän virkkaus virkkaa tossun kärkeen taas silmukoiden takalenkkeihin 8ks. Läppä pitää tulla keskelle eli etsi tossun kärjestä keskikohta ja laita katso että kiinteät silmukat tulee 4ks toiselle puolelle keskikohtaa ja 4ks toiselle
virkkaa kiinteilläsilmukoilla noin 8kerrosta (tai niin että varpaat peittyy), kiinnitä kiinteät silmukat piilosilmukoilla kylkeen aina kerroksen lopussa.
Aloita läppä ylös päin tästä värillisellä langalla. Kiinteitä silmukoita noin 14 kerrosta, riippuen siitä kuinka korkean tossusta haluat. Ihan pienten vauvojen tossut kannattaa olla vähän korkeammat niin pysyvät paremmin jalassa.

aloita kyljen virkkaus samasta silmukasta kun valoinen läppä osa loppuu, virkkaa tossun toiselle puolelle samaan kohtaan ja tee toinen kerros samoin. Tämän jälkeen aloita kavennukset aina kerroksen lopussa ja alussa, eli kavennukset tulee päällekkäin. Jos teet kiinteillä silmukoilla tee heti kavennuksen jälkeen 2ktj silmukkaa ja ks niin että jätät kaksi silmukkaa väliin, muodostuu siis pieni rako johon nauha pujotetaan. Nauhan läpiä tulee kolme. Itse tein nauhan lävet ensimmäisen 2kerroksen jälkeen sitten kaksi kerrosta tai kolme kerrosta väliin ja taas nauhan läpi. Kyljet ovat minulla yleensä 12 kerrosta, mutta näissä tossuissa se on enemmän.


ja sitten lopuksi: itse olen oppinut sen että purkaminen helpottaa, eli jos työ menee ihan pepulleen niin pura, tai jätä työ kesken ja aloita tossu uudestaan. Itse noudatan aika tarkkaan ohjeita, mutta sitten jossain vaiheessa alan soveltamaan ohjetta koska mielestäni se ei toimi.

En ole aiemmin kirjoittanut ohjeita eli en tiedä toimiiko tämä. Minulla on myös paljon kirjoitusvirheitä. Kokeilkaahan ohjetta ja kertokaa toimiiko se vai ei.

3 kommenttia:

 1. Yleensähhän ketjusilmukka lyhennetään kjs...

  VastaaPoista
 2. Sulla lukee 2kpl seuraavaan silmukkaan mutta ei lue mitä 2kpl

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mikäköhän kohta se on? en löytänyt nyt kun nopeasti silmäilin :) olisko ks?

   Poista