lauantai 23. heinäkuuta 2011

Vauvaviittomat

Olen viittonut tyttäreni kannsa siitä lähtien kun tyttö oppi istumaan. Vauva viittomat on viittomakielen yksittäisiä viittomia ja meillä on ollut käytössä myös muutama oma, itse keksitty viittoma.

Ensimmäisen viittoman tyttö viittoi 8 kuukauden iässä. Tuo viittoma oli koira. Myöhemmin luin kirjan vauvaviittomista joissa kehoitettiin aloittamaan viittomat sellaisista viittomista, jotka viitotaan lähellä kasvoja ja koira ei sitä ole koska viitotaan reiteen. Tyttö kuitenkin viittoi koira kun katseli ikkunasta naapurin koiria. Kissa viittoma oli myös ensimmäisiä mitä tyttö oppi. Harmittaa etten nauhoittanut aikaisemmin tytön viittomia mutta tässä on video, jossa tyttö on 1v 4kk ja viitotaan kaikkia sanoja mitä muistin.

Video on siitä hauska, että siinä näkee kuinka lapsi ei käytä viittomaa jos osaa sanoa sanan. Tyttö ei ole koskaan viittonut pappa, koska on osannut todella varhain sanoa pappa, eikä tyttö viito tällä videolla mamma koska osaa sanoa sen. Mustikan tyttö viittoo mansikkana ja kalan hän viittoo ensin kilpikonnana kunnes näkee minun viittovan kala.

En oikein tiedä miksi meillä on viitottu. Tyttö on ollut kova viestimään ja huitomaan käsillä vauvasta asti. Ihmettelin miksi vauva huitoo käsillä 4kk vanhana ja päädyin tulokseen että vauvalla on asiaa. Viittomien ansiosta olen myös päässyt katsomaan mitä pienen tytön päässä liikkuu ja kuinka hyvin hän ymmärtää asioita vaikka ei vielä puhukkaa.

Nykyään meidän 3v tyttö puhuu loputtomasti joten manailut, että lapsi ei opi puhumaan jos käytetään viittomia on aika aiheeton meillä. Tyttö tykkää viittoa vielä nykyäänkin joitain tiettyjä viittomia kuten "pissa pottaan" ja "auton avaimet". Viiton vieläkin lapselle `kuuntele´ viittomaa jos haluan että lapsi keskittyy ja kuuntelee minua tarkalleen. Viittomia siis käytetään puheen yhteydessä eli tarkoitus ei ole viittoa mykkänä vaan puheen seassa.

Vastaan mielelläni kysymyksiin jos sellaisia herää.

1 kommentti:

  1. Hei! Ihana blogi, saanko käyttää tekstejäsi vauvaviittomista? Kerään tässä vanhempien kokemuksia vauvaviittomista. Ja saanko käyttää linkkiäsi? :) Mailaa minulle minna.saari@signoodo.com

    VastaaPoista